(Bijna) Alles over mij

Ik ben Joske Elsinghorst-van Huet, geboren op 18 april 1977 in Groenlo. Ik groeide op in Groenlo, bij twee liefhebbende ouders, beide werkzaam geweest in het onderwijs. Ik heb één jongere, talentvolle en humoristische broer.

Na het VWO ben ik gaan studeren in Maastricht, Gezondheidswetenschappen. Ik vond mijn weg in de richtingen Gezondheidsvoorlichting en –opvoeding (GVO) en de richting Arbeidsrehabilitatie.

Het plan was om in beide richtingen af te studeren en een baan met praktische invulling te vinden op de arbeidsmarkt. Ik kwam namelijk ook al snel tot het inzicht dat onderzoek doen voor mij niet concreet genoeg is. Ik zie graag direct resultaat van mijn inspanningen.

Ik ging in het vierde jaar afstuderen in Leiden, bij onderzoeksbureau ASTri, dat de werking en effectiviteit van de pilot met het Persoonsgebonden Re-integratiebudget onderzocht.


In deze periode raakte ik zwanger, een onverwacht cadeau! In augustus 2000 ben ik bevallen van onze zoon en in september heb ik met hem op de arm mijn bul kunnen ophalen.

Toen op zoek naar werk: op aanraden van mijn vader stuurde ik een open sollicitatie naar het Graafschap College, de MBO instelling in de Achterhoek met ook een kleine vestiging in onze woonplaats.

Ik werd direct aangenomen voor een baan van 0,6 fte in Groenlo, met lessen aan alle niveaus en opleidingen binnen Zorg en Welzijn.  Ik heb er mijn lesbevoegdheid kunnen halen en ervaren dat mijn hart heel erg ligt bij de niveau 2 studenten. Zij zijn direct in hun communicatie en bloeien op van het contact met volwassenen die hun talenten zien en opzoeken. Ik heb zes jaar met heel veel plezier op deze locatie gewerkt. Ondertussen kregen we nog 2 kinderen, onze dochter  in 2003 en daarna in 2005 onze tweede zoon. En toen ging het kriebelen en werd het tijd voor een sprongetje… 


in 2007 startte ik een coachingstraject. Met het afronden van dat traject kwam ook de kans en het besef dat ik toe was aan een volgende stap. Ik solliciteerde op de functie van opleidingsmanager. En ik kreeg de baan!

Vanaf augustus 2007 werd ik opleidingsmanager binnen het Graafschap College. Ik gaf 8 en een half jaar lang leiding aan twee, soms 3 teams van docenten. Ik heb hier enorm veel van geleerd. Ik werd uitgedaagd, moest knopen doorhakken, omgaan met niet aardig gevonden worden, kon mijn interventies doen in de cultuur van samenwerken en omgaan met studenten, kon nieuwe mensen aannemen, talenten ontwikkelen bij collega’s….. Wat een leerschool!


In september 2010 ging ik met Hanno Ambaum, mijn collega en senior docent een prachtig experiment aan. We hebben een maatwerkopleiding Sociaal Cultureel Werk opgezet voor jongeren die uit dreigden te vallen. Dit bleek een gat in de markt. We ontploften bijna in het aantal aanmeldingen. 50 nieuwe studenten in een half jaar kwamen van straat binnenlopen.

En dit waren allemaal jongeren die hierin echt hun laatste kans op opleidingsgebied zagen. Dit project raakte aan al mijn idealen, doelen en verantwoordelijkheidsgevoel. Je verantwoordelijk voelen voor studenten en collega’s is mijn grote kracht en daarmee ook een grote valkuil. In februari 2011 ging het lichtje bij mij persoonlijk een paar weken uit. Ik moest een betere balans leren vinden tussen werk en privé, tussen inspannen en ontspannen. Met ondersteuning van een coach kwam ik ook hier sterker uit.

Kort daarna ontstond mijn derde baan, ik ging als opleidingsmanager weg bij de sector Zorg, Welzijn, Onderwijs en Sport en stapte over met 'Mijn School' naar de sector Educatie & Participatie.


De laatste drie en half jaar, tot eind december 2015, ben ik vol trots en plezier manager Maatwerk geweest binnen deze sector. Werken met de teams en studenten die talenten hebben die er niet op de standaard manier van onderwijs geven of de standaard manier van elkaar benaderen, uit komen. 

Met de studenten als onze beste rondleiders, leermeesters en organisatieadviseurs!

Prachtige talentvolle jonge mensen, die vaak door schade en schande heel veel hebben geleerd (buiten school) en die mij ook veel hebben geleerd. Wat een ontzettende voldoening te weten dat mijn bijdrage aan niveau 1, Mijn School en de loopbaanklassen ouders en studenten vooruit heeft gebracht in het leven!


Van het leidinggeven heb ik altijd erg genoten. Ik zie snel een kans en er ontstaat dan ook een plaatje in mijn hoofd hoe het te realiseren is. Daarin wist ik vooral goed de mensen aan de taak te koppelen die voorhanden kwam. Prachtig om beweging te krijgen in mensen en in de organisatie, die op zoek is naar vernieuwing en midden in de maatschappij moet staan. 


In juni 2015 reliseerde ik me dat het tijd werd voor een stap buiten het Graafschap College. In overleg met mijn werkgever heb ik het traject naar buiten goed kunnen vormgeven en heb ik op 1 januari 2016 afscheid genomen. Een afscheid dat in alles recht deed aan mijn mooie tijd in de organisatie!


Vanaf 1 maart 2016 werk ik vanuit mijn eigen onderneming. De bedrijfsnaam 'Overal Kansen' is me op het lijf geschreven. Mijn werkgebied is inmiddels veel breder geworden dan onderwijs, jeugdzorg en gemeentelijke/regionale en landelijke wetgeving....


In de periode oktober 2016 tot april 2017 ontwikkelde ik in het kader van de leefbaarheid een bijzondere wandelroute in Groenlo. In kabouterthema. Ik heb tot mijn eigen verrassing zelf een boekje met verhalen en gedichtjes geschreven dat erg goed wordt ontvangen. 

In de verhalen dragen we historische gebeurtenissen over, eren we inwoners die anderen inspireren en geven we een platform aan vrijwilligersorganisaties in de betreffende plaats. 


Momenteel is ook in Lichtenvoorde, Bredevoort, Zieuwent en Winterswijk een route gerealiseerd. Ook samenwerkingen met middenstanders, horeca en toeristische bedrijven vloeien hieruit voort. In andere plaatsen in de Achterhoek bereiden we een kabouterroute voor die in 2019 gerealiseerd gaat worden. 

Dit project realiseert voor anderen, maar vooral ook voor mijzelf overal kansen! 

Mijn creativiteit krijgt hierin weer een andere uitingsvorm.


Naast deze projecten blijf ik op de hoogte en betrokken bij jongvolwassenen en hun ouders die de weg willen vinden in de driehoek onderwijs, hulpverlening en gemeente. In de rol van coördinator bij Muziek en Kunstwijs en bij Achterhoek in Beweging, maar ook in de leefbaarheidsprojecten is mijn verbinding met onderwijs ook elke keer weer snel gemaakt. Mijn bloed kruipt toch waar het niet gaan kan....